Scurta istorie a canepei
Canepa este probabil una dintre cele mai timpurii plante cultivate.
Canabisul a fost cultivat in Japonia inca din perioada pre-neolitica pentru fibrele sale, ca sursa de hrana si posibil pentru proprietatile psihoactive. Un sit arheologic din Insulele Oki, langa Japonia, continea urme de canabis din aproximativ 8000 i.Hr., ceea ce indica utilizarea plantei inca din acea perioada. Utilizarea canepei dateaza din punct de vedere arheologic din epoca neolitica in China, cu amprente din fibre de canepa gasite pe ceramica culturii Yangshao datand din mileniul al V-lea Mai tarziu, chinezii au folosit canepa pentru a face haine, pantofi, franghii si o forma timpurie de hartie.
Canepa este cultivata in zonele temperate ca o planta anuala si poate atinge o inaltime de pana la 5 metri (16 picioare). Este o planta nepretentioasa care nu necesita pesticide sau ingrasamant pentru a creste. In productia de fibre, randamentul si calitatea maxima sunt obtinute prin recoltare imediat dupa ce plantele ajung la maturitate, indicata de florile pline si de imprastierea libera a polenului plantelor masculi.
Canepa (sau dupa denumirea tehnica de canabis) are cea mai diversificata paleta de utilizari la nivel industrial dintre toate plantele deoarece fiecare parte a acestei plante este valorificata, iar produsele obtinute sunt de o diversitate uimitoare, de la industria textila pana la substante medicinale sau cosmetice, materiale auto sau de constructii, productia de celuloza si hartie.
Nu mai este necesar a fi taiat niciun arbore pentru a produce hartie atata timp cat exista canepa!
Dupa cultivarea cu aceasta planta, pamantul devine in anul urmator propice cultivarii cerealelor deoarece canepa indeparteaza in mod natural buruienile, creandu-le un mediu nepotrivit.
Partea fibroasa, este utila la realizarea hartiei, la extractia zaharului din ea, pentru obtinerea placilor prefabricate, utilizate in constructiile moderne verzi, fibra de canepa este un si bun inlocuitor pentru vata minerala. Fibrele din canepa pot inlocui fibra de sticla in unele componente din industria auto. Tesaturile din canepa sunt ecologice, refolosibile si foarte calduroase.
Din seminte se produce ulei de masa bogat in omega 6 si omega 3, sau margarina, bere, ulei utilizat in industria vopselelor, ulei cosmetic. Din frunze, mugurii si florile canepei se fac medicamente si ceaiuri medicinale.
Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare si au o concentratie de 80% grasimi nesaturate de care corpurile noastre au mare nevoie pentru a se mentine in forma, precum si datorita bogatiei in proteine si aminoacizi, canepa reprezinta o sursa de hrana echilibrata pentru alimentatia umana. O multime de produse alimentare pot fi asigurate din canepa.
Semintele de canepa sunt o sursa importanta de nutrienti in cantitate mare. Se cunoaste faptul ca semintele de canepa, sub forma de faina, ulei, extract la rece, consumate in stare cruda sau prajite, sunt un aliment sanatos si un remediu non medicamentos eficient in multe afectiuni. Acizii grasi esentiali pe care ii contin ajuta la curatarea vaselor sanguine de colesterol. Acesti acizi grasi mai pot fi procurati si din uleiul de peste.
Beneficiile pentru mediu ale canepei
Canepa este un purificator eficient al aerului. Planta capteaza dioxidul de carbon din atmosfera, curatand rapid aerul pe care il respiram ca urmare. De fapt, pentru fiecare tona de canepa produsa, 1,63 de tone de carbon sunt indepartate din aer, ceea ce face din canepa un anihilator de dioxid de carbon mult mai eficient decat copacii.
Randamentul cresterii canepei este, de asemenea, incredibil de rapid, avand nevoie de doar patru luni pentru a creste. Acest lucru nu numai incurajeaza fermierii durabili sa-l adauge la rotatia lor anuala, dar ajuta si la regenerarea solului, datorita nutrientilor continuti in planta de canepa. Si nu numai atat, solul in care creste canepa va fi intotdeauna intarit de prezenta sa, ajutand chiar la refacerea solului deteriorat si ca urmare cresterii unei game mai largi de culturi.
Utilizarea „betonului de canepa” sau „hempcrete”, un amestec de miez de tulpini de canepa si calcar, a luat in serios conceptul de sustenabilitate, casele izolate cu beton de canepa emit exponential mai putin dioxid de carbon in atmosfera decat cele realizate din beton obisnuit, contribuind la reducerea amprentei de carbon pe gospodarie.
Beneficiile pentru sanatate ale canepei
Unul dintre cele mai populare subiecte cu privire la canepa are de-a face cu continutul de proteine din semintele sale. Intr-un studiu din 2010, cercetatorii au aflat ca semintele de canepa sunt capabile sa ofere proteine echivalente sau mai mari decat anumite nuci, leguminoase si cereale.
1. Canepa contine nutrienti vitali
Fibrele sunt esentiale, deoarece ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive. Un studiu a constatat ca persoanele cu un aport ridicat de fibre alimentare au sanse semnificativ mai mici de a dezvolta accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli de inima, diabet, obezitate si boli gastro-intestinale.
Proteinele sunt esentiale pentru organism, astfel incat sa poata produce hormonii si enzimele necesare pentru a functiona optim. Macronutrientul necesar pentru aproape fiecare celula din organism. Proteinele contribuie la dezvoltarea muschilor, oaselor, pielii, sangelui si cartilajelor sanatoase.
2. Canepa este benefica pentru inima
Semintele de canepa si uleiurile din seminte contin niveluri ridicate de acizi grasi omega-3 si omega-6. Acesti compusi pot aduce beneficii sanatatii cardiovasculare.
Aceste beneficii inseamna ca valoarea nutritiva oferita poate ajuta la prevenirea unei game de afectiuni de sanatate. Cele mai multe probleme de sanatate din zilele noastre sunt provocate de bolile de inima.
3. Canepa ar putea beneficia creierului
Inima nu este singura parte esentiala a corpului care ar putea beneficia de o dieta care implica canepa. Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca acizii grasi omega-3 introdusi in alimentatia zilnica sunt benefici pentru creier si bunastarea mentala.
Explicatia simpla pentru aceasta este ca creierul, impreuna cu cortexul cerebral, este format din DHA, unul dintre cei doi acizi grasi omega-3 principali. DHA ajuta la imbunatatirea functiilor de memorie,creativitate si chiar limbaj. Consumul de seminte de canepa poate mentine nivelurile de DHA din creier ridicate datorita continutului sau de acizi grasi omega-3.
Adultii care au niveluri ridicate de DHA ar putea preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, a dementei si a altor tulburari mentale. Persoanele mai in varsta ar putea dori sa incerce canepa pentru a valorifica beneficiile pentru sanatate ale acizilor grasi omega-3.
4. Canepa poate ajuta sistemul imunitar
Acizii grasi omega din semintele de canepa pot intari celulele din organism pentru a le ajuta sa lupte impotriva virusilor si germenilor. Acest proces are ca rezultat un sistem imunitar mai puternic, permitand persoanelor sa lupte mai bine impotriva racelii sau gripei.
5. Canepa contribuie la digestie
Datorita nivelului ridicat de fibre din canepa, aceasta ofera in mod natural beneficii sistemului digestiv. Unul dintre beneficiile pe termen scurt pe care le poate face o dieta bogata in fibre este prevenirea constipatiei si a durerilor de stomac.
Fibrele insolubile prezente in semintele de canepa, pot ajuta la mentinerea tractului digestiv curat si curat. Persoanele care isi ignora tractul gastro-intestinal sunt mai predispuse la dezvoltarea unor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si cancerul de colon.
6. Canepa poate ajuta oamenii sa manance mai putin
Pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau sa-si mentina greutatea, consumul de seminte de canepa poate satisface apetitul mai bine decat carbohidratii si grasimile saturate. Acest lucru duce la nevoia unei persoane de a mananca mai putin, deoarece nu simte senzatia de foame imediat dupa masa.
Datorita satietatii sale uimitoare, semintele de canepa pot fi adaugate aproape in orice dieta.
7. Integrarea fainei, semintelor si a uleiurilor de canepa in mancaruri
S-a demonstrat ca acizii grasi omega, prezenti in semintele de canepa sau uleiul de seminte de canepa imbunatatesc sanatatea pielii. Persoanele care sufera de afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita sau eczema, ar putea gasi ajutor consumand seminte de canepa.
Chiar si pentru persoanele care nu au o afectiune a pielii, semintele de canepa pot fi o modalitate ideala de a trata mancarimea pielii si acneea.
8. Canepa poate avea proprietati anti-imbatranire
Pe langa capacitatea de a calma si hidrata pielea, uleiul de canepa ar putea oferi utilizatorilor beneficii anti-imbatranire. Uleiul din seminte de canepa are mai multe efecte pozitive asupra pielii care ar putea atenua problemele pielii, in special cele legate de imbatranire
Uleiul de canepa contine acizi oleic si linoleic care pot juca un rol important in anti-imbatranire si sanatatea pielii. Deoarece organismul nu produce acesti acizi, consumul de canepa va poate oferi acesti nutrienti esentiali pentru a avea o piele buna.
9. Poate fi introdusa cu succes in alimentatia copiilor
Semintele decorticate de canepa pot fi introduse in alimentatia celor mici dupa varsta de un an sau dupa varsta de doi ani in cazul posibilitatii de alergii.
Au un gust asemnator cu nucile si sunt mult mai hranitoare decat semintele de in, dovleac susan sau soia. Pe langa omega 3 si omega 6 sunt bogate in fier, zinc, calciu, sulf, fosfor, potasiu si magneziu, vitamina E, de asemenea continutul de lecitina si colina este foarte ridicat.
Pot fi introduse in piureuri, salate, iaurturi etc.
10. Canepa poate sa scada colesterolul
A avea un nivel ridicat de colesterol poate creste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si alte afectiuni de sanatate. Datorita acizilor grasi si grasimilor polinesaturate prezente in canepa, consumul plantei poate ajuta la scaderea colesterolului in organism.
Este evident ca planta de canepa este foarte hranitoare si benefica pentru organism. Indiferent daca doresti sa slabesti, sa imbunatatesti functia digestiva sau sa cresti imunitatea, canepa este cu siguranta un plus util in dieta zilnica.
Surse:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16130045/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20977230/
3. https://www.britannica.com/plant/hemp
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp